zaterdag 28 april 2018

Bonsai kwekerij, wat doen we allemaal in de lente.

Wat is het toch fantastisch, een tuin en een passie voor het groeien van dingen. Evenwicht en vloeiende lijnen, en ze laten wassen zo mooi groen.
Over de bomen van volle grond, over de laatste verpottingen, over de tuin en over de favoriete bomen op de kwekerij.



Nieuwe bomen van volle grond:


Acer campestre, veld esdoorn, spaanse aak.
Deze heb is op gekweekt als zaailing, zo een zeven jaar in volle grond. Eén keer per jaar gesnoeid en één keer om de twee jaar uitgegraven om zijn wortels te snoeien.
Hij heeft nu voldoende beweging, takken op de juiste plaatsen en een mooi voet, rijp om in de pot te gaan.


Boven en onder Carpinus betulus. Hebben ook alle twee een mooie voet, de bovenste is wat stoerder en compacter de onderste vertrekt met een mooie beweging uit de grond en oogt wat sierlijker. beide zijn begonnen als plantgoed voor hagen. En weer het zelfde één keer per jaar snoeien en één keer om de twee jaar uit de grond om de wortels te sturen.



Boven en onder een overzicht van de serre en dat is echt sjiek. Hier beginnen ze al wat blaadjes te krijgen!
de kleine potjes aan de rechter kant zijn de tweede jaar plantjes.



Boven nog een gemarcoteerde Zelkova, die heeft een jaartje kunnen bijkomen in volle grond. Onder een taxus uit een aankoop van haagplanten voor in de tuin. Je kan zien dat er een dikke knobbel is weg geknaagd met het oog op zijn toekomst als bonsai.
Dit zijn allen mooie planten om aan te werken en ze worden dan ook goed verzorgd in de serre, uit de wind en lekker warm. Wel blijven de deuren altijd open, te warm is ook niet goed. Om de week krijgen ze een wortel stimulerend iets aangegoten, dat gaat dan van superthrive tot.... voor  de rest twee maal daags water.
Eenmaal goed aan het groeien gaan ze naar de schaduwhal en krijgen ze al wat meer mest.



Laatste verpottingen:


En dan zijn er nog verpottingen van planten die al in potten stonden, onder een prunus van een tuincentrum, hij stond daar vol bloemen met een mooie vorm en voor vijftien euro maar. Dus meenemen, thuis beetje snoeien en zijn voet vrijmaken en in een ondiepe pot zetten. Laat zo maar groeien, altijd leuk bloemetjes in het voorjaar.




Onder een juniperens die een beetje vitaliteit moet winnen.
Eerst begonnen met een voldoende grote houten bak te timmeren.


De wortels zien er redelijk uit, veel te veel maar wel met mooie witte punten.


Wel een serieus labeur om alle grond tussen de wortels uit te peuteren. het beste hiervoor is een bamboe eetstokje, belangrijk is dat de oude aarde van de volle grond helemaal verwijdert word. ook de wortels die dood zijn kunnen het beste verwijdert worden.
Dit was bij een vorige verpotting niet goed gelukt. Deze keer moet het erdoor, dan ben ik altijd een beetje bang... de boom zo lang met zijn wortels bloot en water geven doe ik ook niet graag want dan krijg je al snel een papje, maar ja als het dan eenmaal der door is gaat hem wel een betere toekomst tegemoet.





Als dan eindelijk alle grond weg is nog eens goed afspoelen met de tuinslang en dan kan hij zijn nieuwe huisje in.
De pot weer goed opbouwen met een grof mengeling onder voor drainage, middel mengeling in het midden en fijne vanboven. hier heb ik eens geprobeerd met 50% akadama 25% bims en 25%kiryu. de bedoeling is om een beter opdrogende bodem te verkrijgen.


Voila sé alles goed volgepeuterd het stof er uitgespoel, niet vergeten goed te fixeren in de pot, meestal word hier draad van 2,5 mm gebruikt en laat maar groeien.


Ondertussen in de tuin


sinds 2014 zijn we aan een tuin aan het bouwen. En dat is fantastisch. Onder een foto met de kerselaar in bloei, hij is nog jong, zo een drie geleden geplant.
Op de tuin kom ik graag terug in een volgende post.

Doei!














Geen opmerkingen:

Een reactie posten