donderdag 15 februari 2018

Bonsai. Taxus. Hoe ga je van haagplant naar starter bonsai in drie jaar.

In deze post een woordje uitleg over hoe je van een taxus haagplant naar een pre bonsai gaat in drie jaar. Van het veld in een pot, bewerking van het dode hout en creëren van primaire takken.



Regelmatig worden er taxushagen gerooid wegens slechte groei of gewoonweg omdat er andere planten gewenst zijn. Hier kan je als bonsai liefhebber altijd wel wat interessant materiaal in terug vinden. Belangrijkste vereisten zijn: beetje beweging onder aan de stam, aantrekkelijke wortelvoet, groene takken onderaan de struik en een niet te diep wortelgestel. Deze zijn nebari (wortelvoet) is een beetje rommelig maar wel taps.


maart 2015


Spoel de wortels goed vrij en pot hem op in een pot waar de wortels nog wat plaats hebben om te groeien. Belangrijkste is nu om de boom te overleven en te laten wennen aan het leven in een pot. Gebruik een luchtig mengsel, in dit geval is er alleen bimps gebruikt. Je kan ook meteen gaan voor een mengeling, 50/50, van akadama en kiryu. Zorg dat de ruimtes tussen de wortels goed gevuld worden door te rammelen, keuteren met een eetstokje. Héél belangrijk dat dit goed gebeurt. Zorg er ook voor dat er een drainage laag onder in de pot aanwezig is, gebruik hiervoor een grovere mengeling van het door jouw gekozen substraat.
Ook heel voornaam is dat de plant goed gefixeerd word in de pot. Dit om te voorkomen dat broze nieuwe wortels breken bij het verplaatsen van de boom. Gebruik hiervoor draad van 2,5 milimeter of zo en ga langs de gaten aan de onderkant van de pot naar boven en kies een paar stevige wortels of draai een schroef in minder zichtbare gedeelten van de stam.

Zo, de pot eens goed stromen met water zodat stof weg gespoeld word en plaats hem het beste in de serre. Ook niet te warm, niet in de volle, zon gewoon een rustig plekje uit de wind om bij te komen.

Zie je dat de groei herneemt dan kan je al beginnen met een beetje mest, voorzichtig en wacht even af hoe de boom reageerd. Als hij goed groeit kan je hem verhuizen naar een meer open plaatsje doch in de schaduw. Meestal zijn we nu in de zomer en de boom in één keer in volle zon zetten dat is nefast. Rustig laten wennen en een seisoen goed zorgen.




Na een zomer vast gesteld te hebben dat de boom het naar zijn zin heeft in de pot, knippie knippie. Pluk de hen maar kaal. Voorkant kiezen, dood hout bewerken. Bij taxus doe ik dat door gaten te boren in de takken, altijd met het hout mee. Tegen de beweging van het hout in gaan vindt ik niet mooi. Het boek Les bois mort de nos bonsai van Francois Jeker is een aanrader om je te helpen.
Als de gaten geboord zijn breken en scheuren en met de dremel naar een zo natuurlijk mogelijke afwerking streven.


ontdaan van zijn schors.


gaatjes geboord.



Zo ziet het er dan afgewerkt uit. Let wel de tijd is de beste meester, de boom moet nog een paar jaren groeien om het loof op zijn plaats te krijgen, laat het dode hout ook maar wat verweren.


Foto's van het eerste bedraden heb ik niet dus zo zag de boom er uit in de zomer na zijn eerste vormgeving. stevig laten doorgroeien. Lekker zonneke, goed voeden, een gezonde krachtige plant!


Hopla, najaar 2016 een draad der in, begint al ergens op te lijken.


Het dode hout ziet er ook al wat beter uit na een jaartje in het weer.


Zomer 2017 uitgeknipt en tijdig de draden verwijderen! Ook héél belangrijk de draden tijdig verwijderen, zo een beschadigd takje dat blijf zijn hele leven zichtbaar en is lelijk!

Voor deze snoeibeurt had ik hem meegenomen naar Hotsumi en hier hadden we gekozen voor een andere top.


De boom net voor de werkzaamheden in januari 2018.


En voila nog eens goed terug gesnoeid om de takken zo kort mogelijk bij de stam beweging te geven. hier en daar nog wat dood hout bijgewerkt, bedraad. De wortelvoet al wat rustiger gemaakt door wat wir war wortels te verwijderen.

De plannen voor dit jaar zijn: twee keer snoeien en zo al beginnen aan de fijnere vertakking. De wortels hier en daar half door knippen om hem voor te berijden op verpotting voorjaar 2019.

einde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten